Merhaba Arkadaşlar,

Monster marka Abra A5 V15.2 model laptop modeli ile deneyimlerimi ve görüşlerimi inceleme olarak yazamaya karar verdim.

Nispeten makul bir fiyat bandında yer alana Abra A5 V15.2 dizüstü bilgisayar, İntel’in 9. nesil i7 işlemcisi ve 1080p’de iyi iş çıkartan GTX1650 ekran kartı ile öne çıkıyor. Abra A5 V15.2 dizüstü bilgisayarda beni daha çok ince çerçeveler ve sade tasarımı etkiledi. Kaba ve abartı yapısı olmayan, güçlü bir notebook arayan kişilere(Mimar ve mühendisler için donanımı yeterli düzeyde) tavsiye edebileceğim bir bilgisayar olmuş.

Monster Abra A5 V15.2 Teknik özellikleri :

Ekran: 15.6 İnç 1080p Mat- 60Hz IPS Panel
İşlemci: Intel 89750H ( 6C/12T, 2.6GHz > Turbo 4.5GHz, 12Mb L3 önbellek)
Anakart: Intel HM370 Express Chipset
Ekran Kartı: Nvidia GTX 1650(4GB GDDR5, 128Bit)
Sistem Belleği: 8GB 2666MHz 1.2V DDR4L (Ekstra olarak 1 adet daha 8GB eklendi.)
Depolama: Samsung PM871b 256GB M.2 Sata(Okuma: 560 MB/s – Yazma: 510 MB/s) + Ekstra M.2 PCIe NVMe SSD ve 2.5 İnç Sata boş yuvası
Kablosuz Ağ: Intel® Dual Band Wireless-AC 9560, 2×2 AC + Bluetooth 5.0 M.2 2230 (1.73 Gbps)
Klavye: Arkadan aydınlatmalı(4 parça RGB) Türkçe Q
TouchPad: Çoklu dokunmatik destekli tuşsuz
Giriş Çıkış Portları: 2 adet USB 3.1 Type-A, 1 adet USB 3.1 Type-C, 1 adet USB 2.0 Type-A , 1 adet HDMI, 2 adet Mini Display Portu 1.2, 1 adet RJ-45, 1 Adet 3.5mm Kulaklık, 1 Adet 3.5mm Mikrofon ve 4-in-1 Kart Okuyucu (SD / SDHC / SDXC up to UHS-I)
Ses: 2 adet 2W hoparlör + SOUND BLASTER™ Cinema 5
Diğer Özellikler: 720p Web kamera, Dahili Mikrofon,
Soğutma Sistemi: Arka tarafa üfleyen 2 Adet Fan
Batarya: 3 Hücreli Dahili Batarya (46.74WH)
Adaptör: İnce tipte 120W – 19.5V / 6.15A
Boyutlar: 374.6 (W) x 260 (D) x 27.5 (H) mm
Ağırlık: 2.4 Kg (+250gr Adaptör)

Kutu İçeriği :

Monster Abra A5 V15.2, son bir kaç senedir olduğu gibi iki aşamalı kutu ile gelmekte. İlk kutu bildiğimiz kahverengi, üzerinde marka logosu ve model etiketi olan koruyucu taşıma kutusu. Bu kutu içerisinde 4 taraftan plastik sünger ile sabitlenmiş, akıllı telefon kutularında benzer şekilde iç bir kutu yer alıyor. Akıllı telefon kutuları gibi üst kapağı çekerek açtığımız kutuda, ilk olarak üzerine ince sünger konulmuş, bez çanta içerisinde bilgisayar karşılamakta. Laptopu kutudan çıkarttığımızda altında 3 ayrı bölme bulunuyor. Bu sağ ve sol bölmelerinde adaptör ile elektrik kablosu yer almakta. Orta bölmede ise ilk kurulumda yardımcı olması için sürücülerin yer aladığı sürgülü yapıda USB 3.0 USB bellek, 6 aylık ESET NOD32 Antivirüs ürün anahtarı,ve teknik belgeler yer almakta.

Monster’ın bu yeni kutulama tipi oldukça iyi. Hem daha kaliteli bir ürün aldığınız hissi veriyor, hemde kargo için 2 kutulu yapı ekstra bir koruma sağlamakta. Ama arkadaşım cihazı N11 üzerinde satın aldı(Satıcı Monster Notebook olmalı) ve bu kutulara ek bir güzel paketleme ekstra koruma yapılmamış. Monster’ın ürün paketlemede daha titiz olması gerekir, ülkemizde kargoların durumu ortada.

Tasarım – Malzeme Kalitesi :

Abra A5 V15.2 şuana kadar gördüğüm en mütevazı, sade yapıda Monster marka oyuncu bilgisayarı olmuş diyebilirim. Sade tasarımı, ince çerçeveler oldukça hoşuma gitti. Monster marka logosunu kendi ikonik yeşili yaparak ve ekran aydınlatmasından yararlanarak görünümü güçlendirmiş.

Siyah kasaya sahip notebookta kasa sade tutulmuş. Ekstra bir doku, renkli yapı yok. Kasa tok, iyi bir yapıda. Gövdede, kavye kısmıdna aşırı bir esneklik, oynama, gıcırdama yok.

Monster güç ve kontrol paneli tuşunu klavyenin üstünde, sağ tarafta konumlandırılmış. Güç tuşlarının basış hissi iyi, ekran menteşesi ortalama bir yapıda. Çalışırken bize verecek durum ışıkları, kasanın üst tarafında menteşelerin tutunduğu çıkıntıda yer alıyor. Durum LED’leri güç, pil ve kilit simgesi yer alıyor. Ekran kapalı haldeyken de bu ışıklar görüne bilmekte. Pil şarj olurken pil göstergesi sarı, tam dolumda yeşil yanmakta.

Monster laptop kenarlarını da sade tutmuş. Giriş/Çıkış portlarını kasanın yan ve arka kısmına dağıtmış. Abra A5 V15.2 oyuncu bilgisayarında, bir birinden ayrık yapıda 2 fanlı soğutma sistemi var. Fan ızgaraları arkada, köşelerde yer almakta ve oldukça geniş tutulmuş.

Ekran :

Dizüstü bilgisayarda yer alan 15.6 İnç IPS ekran ince çerçevesi sayesinde olduğundan büyük duruyor. IPS ekran mat kaplaması sayesinde az yansıma yapmakta ve ışıklı ortamda da güzel bir deneyim sunmakta. Görüş açıları, renkleri uygun bir IPS ekran için yeterli, parlaklık seviyesi tipi bir notebook ekranı düzeyinde. Yani çoğunlukla son parlaklıkta kullanacaksınız. 60Hz yenileme hızına sahip ekranda G-SYNC teknolojisi yer almamakta. 1080p çözünürlüklü 60Hz panel GTX1650 için doğru bir tercih olmuş.

İncelememde yer alan üründe ekranda ışık dağılımı oldukça homajendi, köşelerde ekstra bir ışık sızmasına rastlamadım. Monster, beraberinde gelen Monster Control Center yazılımı ile farklı ekran profilleri kullanıcıya sunmuş. Böylece Normal, Ofis, Film, Oyun gibi modlar ile görsel deneyimi arttırmayı çalışmakta.

Klayve – TouchPad :

Cihazın ince çerçevesi sebebiyle ilk başta klavyede tuşların arasının ekstra daraltılmış olduğunu düşünüyordum. Ama kullanımda bir zorluk yaşamadım ta ki hesap makinesini açana kadar. Laptopta daralan çerçeveler ile sağdan soldan ortalama bir dizüstüne göre 1 cm kırpılmış. Bu daralmayı gidermek için klavyede tuşları küçük tutmak veya kasa ile bire bir boyutta klavye yapmak yerine kavyede, numpad kısmında sağ bloğu atmışlar. Yani tipik bir numpadli klavyeye göre en sağdaki blok yok, sağda enter tuşu eksik, ‘+’, ‘-‘ tuşları numpad üzerinde, ‘/’, *’ işlev tuşlarının üstündeki sırada yer almakta.

Bu eksik, daraltılmış tuş yapısı normal kullanımda(Tabi muhasebeciler veya mühendisler sevmeye bilir) ve oyun oynarken kullanımında bir sorun teşkil etmedi.(GTA V’de belki helikopter vb. araç kullanımda sorun yaratabilir.) Kalvyeden seçilen font sışında memnun kaldım. Tuşların geri bildirimi, basma hissi notebook için yeterli düzeyde. Monster’ın MSI vari düz köşelere sahip kalvye fontundan vazgeçmesi gerekiyor bence.

Klavye aydınlatması önceki modeller gibi dikine 4 parçadan oluşmakta. Yazılım aracılığıyla parlaklık, bölgesel renk (RGB) ve efekt ayarlarını yapabildiğiniz aydınlatma sistemi yeterli düzeyde. Aydınlatma seviyesini FN tuşu ile kısayolu bulunmakta. Nedense kontrol panelinde tek renk aydınlatma seçeneğini bulmadım. Kontrol paneli arayüzü yine değişmiş(Sanırım her nesilde tasarımı değiştiriyorlar), absürt tasarım gereksiz animasyonlarla hantal yapıda ve işlevselikten uzak.

Touchpad kısmı nedense çoğu laptop gibi klavyeyi ortalayacak şekilde değilde sola yakın konumlandırılmış. Oyuncu laptoplarında sola yakın touchpad olması bana saçma geliyor. Bence WASD ile oyuncu kontrol bölgesinde uzak durmalı.

Touchpad’in yapasını beğendim. Yüzey alanı oldukça büyük, yüzeyin dokusu iyi. Gömülü tıklama sitemi güzel çalışıyor, normal kullanımda sıkıntı yaşamadım. Ayrıca çoklu dokunma jestlerinede destek vermekte. Touchpad’in sol üst tarafında yeşil LED yer alıyor. Bu LED kısma ikikez dokunduğunuzda durma göre touchpad aktif(LED sönük) veya pasif(LEd yeşil yanmakta) duruma geçmekte.

Ses ve Hoparlör :

Monster Abra A5 V15.2’de kasaın altında, aşağı doğru bakan çift hoparlör kurulumu yer almakta. SOUND BLASTER™ Cinema 5 ile ses deneyimi arttırılmaya çalışılmış ses sitemi ortama düzeyde. Müzik dinlerken ayrıntılara zayıf ama oyun iş görür yapıda. Ses şiddeti ortalama bir düzeyde, yeterli. Küçük bir odayı besler, ses almak için ekstra bir ses sistemine ihtiyaç yok.

Kulaklık ve mikrofon çıkışı da 3.5mm ayrık yapıda. Kulaklık perfpormansıda ortalama düzeyde. .

Dahili Mikrofon ve Kamera :

Dahili kamera ve mikrofon ortalama düzeyde. HD kamerayı Windows sorunsuz çalıştırmakta, Skype vb. yazılımlar için normal bir görüşmede iş görecektir.

Bağlantı Seçenekleri :

Monster Abra A5 V15.2de giriş ve çıkış portları üç farklı yere konumlandırılmış. Sağ ve sol tarafta portlar ortaya gelecek şekilde yer alıyor.

Ekran bağlantıları(2 adet Mini Displayport ve HDMI), Type-C USB portu ve güç girişi arkada yer alıyor. Yavaş yavaş hayatımızda daha çok yer alan Type-C USB porto daha erişilebilir bir şekilde, yanda yer almalıydı.

Sol kenarda 1 adet USB 2.0, mandallı RJ-45 ethernet portu ve kulaklık mikrofon yuvaları yer alıyor. Bence sol ethernet yuvası mandallı yapıda yan taraf yerine, normal tipte arkada yer almalıydı. Type-C ile yeri değiştirilmeliydi. Kart okuyucu ve 2 adet Type-A USB 3.1 bağlantı noktası sağda ortalanmış bir şekilde yer almakta.

Bence adaptör girişi ve ekran bağlantısının arkada olması masaüstünde sabit kullanan kullanıcı için daha iyi oluyor. Böylece sağda, solda kablo karmaşası olmamakta. Abra A5 V15.2’de fare için Type-A USB portu ve ethernet portu arkada er alsaydı daha iyi olurmuş.

Performans :

İncelememdeki asıl can alıcı nokta, bilgisayarın performansına değinmek gerekirse, oldukça iyi.

AMD’nin Zen ile sıkıştırması sayesinde intel bir önceki nesilde çekirdek sayasını arttırmıştı. 14nm ile üretilen 6C/12T yapıdaki i7 9750H işlemci turbo ile 4GHz üzerine çıkabilmekte. İşlemci genellikle 3-3.5Ghz arasında tüm çekirdekler aktif çalışıyor. GTX1650 ekran kartı ise oyununa göre hızı değişmekle birlikte ortalama 1700Mhz civarında hızda çalışmakta.

Monster Abra V15.2 notebook, 2666Mhz çalışan tek modül 8GB Adat ram ile gelmekte. Arkadaşım Monster servisinde ek ücretle sisteme 8GB ram takviyesi yaptırdı.(Sonradan takılan Ram aynı özelliklerde ama Samsung marka. Ayrıca Sistemde 256GB M.2 tipi SATA SSD yer alıyor ve testleri bu şekilde gerçekleştirdim. Kısıtlı süre zarfında ve yoğunluktan fazla test gerçekleştiremedim ama sonuçlar aşağıda yer alıyor. Testler Turbo Fan açık, oyun modunda yapıldı.

Atto -Samsung 256GB M.2 Sata SSD :

i7 9750H performans olarak çok iyi, oyunlarda ve render işlemlerinde de iyi çıkartmakta. GTX1650 ekran kartı 1080p’de önceki nesil selefi 1050Ti çok daha iyi performans sergiliyor. Abra A5 15.2 bilgisayarındaki CPU-GPU ikilisi ile 1080p’de çoğu oyunu High – Very High akıcı bir şekilde oynaya bilmektesiniz.

Kısıtlı süre zarfında Abra A5 V15.2 ile BFV, Apex Legends ve Titanfall 2 oyunlarını oynayabildim. 1080p’de Apex Legends ve Titanfall 2’de bellek miktarı sebebiyle sadece doku kalitesi High detay, diğer her şey en yüksek kalite detayında 60-70 FPS performans sergiledi.

BFV’de ise bölüme ve ekrandaki oyuncu sayısına göre kare hızı değişkenlik göstermekte. 1080p, High detayda BFV ortalama 60FPS çalıştı diyebilirim.(Çimli bölümlerde genelde 50-60 FPS, boş araziye sahip bölümlerde 60-75 FPS gezmekte.) BFV’de DX12 modunda nedense FPS Drop sorunu oldu. Bazı bölümlerde ekran kartı kullanımı aniden %30’lara düşmekte(İşlemci hız kestiğinden) buna bağlı olarak FPS değeri 20’ler civarında 1-2sn takılmakta.

Monster Abra A5 V15.2 için kısıt süredeki izlenimime göre güncel oyunlarda, 1080p çözünürlükte yüksek ayarlarda akıcı deneyim sunacak güçte. Yeni oyunlarda ufak tefek ayarlamalar, detaylardan kısmalar ile 60 FPS tutturmak mümkün.

Soğutma Performansı ve Fan Sesi :

Monster Abra A5 V15.2 oyuncu dizüstü bilgisayarın soğutma performansından memnun kaldım. Çift fanlı soğutma sistemi işini iyi yapıyor. Dizüstü bilgisayarın altında geniş bir hava ızgarası yer alıyor. Zemine temas edecek olan kauçuk ayaklar yüksek tutularak hava akışının daha verimli olması amaçlanmış. Fanlar Tubo modda bile rahatsız edecek ses seviyesini çıkmıyor. Hatta normal kullanımda, internet gezintisinde fanların çalışıp, çalışmadığı bile anlaşılmamakta.

Oyun sırasında klavyede veya kasada beni rahatsız eden herhangi bir durumla karşılaşmadım. Oyun oynarken elinize temas eden kısımlarda aşırı bir ısınma yok. Laptopun işlemcisi oyunlarda genelde turbo fan açıkken 80°, ekran kartı ise 70° civarında ısı sergiliyor.

Batarya ve Adaptör :

Monster Abra A5 V15.2 ile birlikte iki parçalı 120W(19.5V/6.15A) adaptör gelmekte. Adaptör önceden incelediğim Abra A5 V13.4 ile benzer yapıda. 2 parçalı adaptörün kabloları dayanıklı yapıda ve oldukça esnek. Uzunluğu da çoğu kişi için yeterli olacaktır. Adaptör kısmında köşeler oval tutulmuş, plastik gövdesi sağlam. Tabi adaptör kullanım sırasında hissedilir bir ısı yaymakta.

3 hücreli 46.74WH kapasiteli dahili bataryasıyla Abra A5 V15.2 ortalam bir kullanım süresi sunmakta. Dengeli modda internet gezintisi vb. yaparken 2-2.5 saat civarında bir kullanım sunuyor. Abra A5 V15.2 ile pilde HandBrake ile video sıkıştırdığımda(Kaydettiğim oyun videolarını, 1080 Fast ayarda) %100 olan pil yaklaşık 1 saate %40 seviyesine düştü. Dışarıda daha çok pille kullanacak kişileri pil ömrü üzecektir.

Bilgisayarın Artıları:

+ Sade tasarım ve kasa boyutları
+ Yüksek işlem ile soğutma performansı
+ Ekstra M2 yuvası
+ Teknik özeliklerine göre uygun fiyatı

Bilgisayarın Eksileri:

– Pilde çalışma süresi az

Sonuç Olarak :

Monster Abra A5 V15.2 güçlü işlemcisi ve 1080p’de günümüz için yüksek ayarlarda akıcı oyun deneyimi sunacak ekran kartı ile güzel bir bilgisayar olmuş. Sade ve kompak yapısı ile Abra A5 V15.2 rakiplerinden ayrışmakta. Monster’ın hızlı servisi ve ömür boyu bakım hizmeti de marka markayı öne çıkartmakta.

Nispeten uygun fiyata, güncel, gösterişten uzak, kompak yapıda güçlü bir bilgisayar arayanlara tavsiye ederim. Güçlü sistemi ile oyuncular haricinde 3ds Max vb. programları kullanan kişiler içinde güzel bir seçenek olmuş.